Legenda Satului

SATUL ALUNIS.
    La 1 km. SE de sat pe partea dreapta a paraului Baranga , se afla o asezare din epoca bronzului si prefeudala(sec.IV).
    Satul s-a numit in veacurile trecute mai intai Fundeni si apoi Cocos , dupa numele proprietarului Andronache Cocos. Este interesant de amintit cum s-a substituit acest al doilea nume celui dintai.
    Satul este amintit cu numele Fundeni la 15.07.1625 , cand Voica vinde aici doua funii de mosie.In sec.XVIII mosia a devenit proprietatea unui negustor cu numele de Andronache Cocos; la 22.05.1747 i se spune mosia lui Cocos zaraful.La 3.01.1786 capitanul Nicolae Cocos ,fiul lui Andronache , vinde mosia Fundeni lui Raducanu Golescu paharnicul. Dupa aceasta data in 1812 - 1826 i se zice mosiei Fundenii lui Cocos , pentru ca la 1859 sa devina mosia Cocosul, in amintirea fostului stapan.
    Ni s-a pastrat o hotarnicie din 6.01.1786 , din care rezulta ca mosia se intindea din Crevedia pana la mosia capitanului Andrei Stanescu , in lung; in curmezis “din hotarul Bratasanilor , care sa numeste Slobozia ”, pana in hotarul unei mosii a unei rude  a familiei Cocos , la punctul numit la ” vizuini” . La 01.07.1787 sunt amintite doua mosii : Fundenii ot Cocos si Cocosu Socetu , ambele ale familiei Cocos.
    La 20.08.1812 , mosia si-a schimbat proprietarul , in persoana Anastasiei Ralet; la 1 . 09.1826 Dumitrache Ralet mare logofat cere si obtine infiintarea a doua balciuri pe an pe mosia sa ; mosia era pretuita la aceasta data la 21.000 de taleri,deasemenea tot in aceasta perioada cand era prim boier in Divanul Adhoc , rang  de prim ministru astazi,obtine construirea si trecerea pe mosia sa a cai ferate  Bucuresti - Baldana - Cocosi - Targoviste -  Ploiesti.In timpul vietii sale a inceput constructia acestei cai ferate , de la Baldana pana in apropierea satului Cocos.
    Imbolnavindu-se si murind apoi, Ghica , fratele sau vitreg, preia rangul si obtine deviatia caii ferate , care ar fi trecut prin comuna noastra , daca n-ar fi fost mutata pe mosia Gherghani, proprietatea lui Ghica, aceasta conducand  la o izolare si indepartare a satelor comunei noastre fata de marile orase. Acest fapt istoric si-a pus girul pe intreaga evolutie social - economica a satelor noastre, cu consecinte pana astazi.                 
    Dupa 26.11.1840  - cand era inca proprietatea sa  - logofatul Dimitrie Ralet a daruit mosia spitalului ce-i poarta numele ; la 1899 - 1900 , mosia era proprietatea Eforiei Spitalelor  Civile si aducea o arenda de 9.485 lei anual. Dimitrie Ralet este si ctitorul bisericii din 1836.La sfarsitul sec. XIX , in sat se gasea un spital , intretinut de Eforia Spitalor Civile.

Diverse informatii

Teritoriul comunei apartinand zonei de silvostepa, cu un climat temperat continental ,are o fauna di...

Mai multe informatii...

Reteaua hidrografica este reprezentata prin paraul Colentina ce s-a grupat pe conul de abjectie(un...

Mai multe informatii...

Fitogeografic teritoriul comunei apartine zonei de silvostepa , zona ocupata pana nu de mult de vest...

Mai multe informatii...

Prin interactiunea factorilor pedoclimatici specifici zonei,pe teriroriul comunei s-au format soluri...

Mai multe informatii...

Despre Satul nostru

Comuna Cornatelu este situata in partea de sud - est a judetului Dambovita la o distanta de circa 35 km. de orasul Targoviste , resedinta a judetului Dambovita si stravechea capitala voievodala a Tarii Romanesti,avand legatura cu D.N.71 Bucuresti - Targoviste prin D.J.701.
Citeste mai mult

Autentificare

Newsletter

Adresa de email*
Numele tau*


Ce mai stim despre satenii nostrii

A-ti facut un lucru foarte bun,eu sunt baiatul mijlociu al lui POPA NICU zis "CULUS",locuiesc in Buc...

Mai multe informatii...

Aniversari

Astazi 14 octombrie 2011, fiii satului au serbat cea mai vastnica femeie din satul Alunis pe tanti I...

Mai multe informatii...

In presa

“Sărbătoarea florilor de mai” la Alunişu, Cornăţelu
Sâmbătă, 26 mai 2012, a avut loc cea de a II-a editie a  Festivalului “Sărbătoarea florilor de mai”, la care au participat peste 200 de persoane.
Mai mult aici...