Solurile

Prin interactiunea factorilor pedoclimatici specifici zonei,pe teriroriul comunei s-au format soluri ca : solul brun roscat, solul brun argilo-iluvial, solul brun roscat luvic ,solul brun luvic, luvisolul albic, solul brun eumezobazic , solul pseudogleic, solul aluvial.

    Solul brun roscat tipic are o textura diferentiata pe profil,cu un procent mai mare de argila.Structura este grauntoasa medie si mare in orizontul superior si prismatica foarte mare bine dezvoltata in Bt.Solul brun roscat prezinta proprietati fizice , chimice si de  troficitate mai putin favorabile decat cernoziomurile, dar dau totusi rezultate bune in cultura plantelor.
    Solul brun argilo - iluvial  se caracterizeaza prin prezenta unui orizont Bt gros de peste 100 cm. cu nuanta galbuie,cu textura fina sau mijlocie dar cu un continut mai mare de argila migrata de sus , de unde ii vine denumirea.Structura este grauntoasa , bine dezvoltata in orizontul superior si columnoid prismatica in Bt.Proprietatile fizice, fizico - mecanice, hidrofizice si de aeratie sunt in general favorabile , dand rezultate foarte bune in cultura plantelor de camp, a pomilor si vitei de vie.
    Solul brun roscat luvic are o textura diferentiata pe profil, de obicei mijlocie, structura in orizontul superior este grauntoasa , mai slab dezvoltata decat lasolul brun roscat.
    Solul brun luvic se caracterizeaza prin faptul ca este sarac in argila , are textura diferentiata pe profil, mijlocie la suprafata ,structura este grauntoasa la suprafata, .Fata de solul brun argilo-iluvial proprietatile fizice, fizico-mecanice,chimice si de aeratie sunt mai putin favorabile .Are un regim aerohidric defectuos ,inferior pentru toate folosintele.
    Luvisolul albic se caracterizeaza printr-un orizont de aluviere intensa , saracit in argila si materie organica.Este de culoare deschisa albicios, textura este diferentiata pe profil , structura este grauntoasa la suprafata.Datorita diferentierii texturale si structurii mai slabe are proprietati fizice ,fizico - mecanice, hidrofizice si de aeratie mai putin favorabile decat solul brun luvic.
    Solul brun eumezobazic este de culoare bruna , cu nuante galbui, textura este de la mijlociu spre grosiera pana la fina nediferentiata pe profil, structura este grauntoasa , la suprafata , moderat dezvoltata.Datorita texturii nediferentiate si starii structurale  relativ bune  si restul proprietatilor fizice, fizico - mecanice hidrofizice si de aeratie sunt favorabile.
    Sunt favorabile pentru multe folosinte : culturi de camp, vita de vie, legume, pomi fructiferi.
    Solul pseudogleic are o testura fina sau mijlocie fina , nediferentiata pe profil, structura este grauntoasa , slab dezvoltata la suprafata si columnoid prismatica.
    Are proprietati fizice, fizico - mecanice dintre cele mai putin favorabile , are fertilitate foarte redusa.
    Solul aluvial se formeaza pe seama unor depozite omogene si are textura uniforma de orice fel sau pe depozite neomogene si prezinta textura contrastanta. Structura este glomerulara grauntoasa sau poliedrica slab pana la moderat dezvoltata .
    Are continut in humus ceva mai ridicat decat protosolurile aluviale si fertilitate mai ridicata dand rezultate mai bune in cultura plantelor.

Diverse informatii

Teritoriul comunei apartinand zonei de silvostepa, cu un climat temperat continental ,are o fauna di...

Mai multe informatii...

Reteaua hidrografica este reprezentata prin paraul Colentina ce s-a grupat pe conul de abjectie(un...

Mai multe informatii...

Fitogeografic teritoriul comunei apartine zonei de silvostepa , zona ocupata pana nu de mult de vest...

Mai multe informatii...

Prin interactiunea factorilor pedoclimatici specifici zonei,pe teriroriul comunei s-au format soluri...

Mai multe informatii...

Despre Satul nostru

Comuna Cornatelu este situata in partea de sud - est a judetului Dambovita la o distanta de circa 35 km. de orasul Targoviste , resedinta a judetului Dambovita si stravechea capitala voievodala a Tarii Romanesti,avand legatura cu D.N.71 Bucuresti - Targoviste prin D.J.701.
Citeste mai mult

Autentificare

Newsletter

Adresa de email*
Numele tau*


Ce mai stim despre satenii nostrii

A-ti facut un lucru foarte bun,eu sunt baiatul mijlociu al lui POPA NICU zis "CULUS",locuiesc in Buc...

Mai multe informatii...

Aniversari

Astazi 14 octombrie 2011, fiii satului au serbat cea mai vastnica femeie din satul Alunis pe tanti I...

Mai multe informatii...

In presa

“Sărbătoarea florilor de mai” la Alunişu, Cornăţelu
Sâmbătă, 26 mai 2012, a avut loc cea de a II-a editie a  Festivalului “Sărbătoarea florilor de mai”, la care au participat peste 200 de persoane.
Mai mult aici...