Cadrul natural

Comuna Cornatelu este situata in zona de trecere intre campia joasa de divagare Titu - Potlogi si campia inalta propriu - zisa a Vlasiei.Dupa valea principala ce o strabate si caracterele imprimate de aceasta vale, zona se incadreaza in Campul Colentinei de Sus , ce apartine nordului Campiei Vlasiei.

Comuna Cornatelu este situata in zona de trecere intre campia joasa de divagare Titu - Potlogi si campia inalta propriu - zisa a Vlasiei.Dupa valea principala ce o strabate si caracterele imprimate de aceasta vale, zona se incadreaza in Campul Colentinei de Sus , ce apartine nordului Campiei Vlasiei.
    Campia Vlasiei -  subdiviziune a marii Campii Romane limitata conventional pe bazinul Argesului de la Calnistea in est,spre nord, de-a lungul platformei inalte numita de Vilsan ”Pintenul Magurei”, apoi pe cursul Prahovei pana la confluenta cu Ialomita(Dridu).In nord campul de inundare Cricov - Glurghita formeaza hotarul intre Vlasia si bazinul Ploiestilor.In sud limita naturala o constituie  Arges-Sabarul, iar spre est limita trece prin Valea Pasarea , izvoarele Mostistei - Dridu.
    Campul Colentinei de Sus ,camp inalt , usor bombat, reprezinta zona de ingemanare a conurilor de dejectie al Ialomitei si Dambovitei, in care Colentina si-a sapat o albie mai adanca decat Dambovita.Valea Colentinei apare ca un fir de vale cu adancime nu foarte mare , avand un curs permanent de apa , in timp ce valea Miuleasa,afluent al Colentinei, seaca si se largeste spre sud - est dand  aspectul de lunca. Campul inalt al Colentinei orientat vest - est, are o panta ce inclina  N-S  de la o altitudine relativa de 180 m la 150 m , pe teritoriul comunei.
    Apele in aceasta zona nu sunt orientate nord - sud ,ci se abat spre SE, aceasta orientare spre est fiind o exceptie, ce devine regula abia dincolo de Dridu(confluenta Ialomitei cu Prahova).Aceasta face totusi ca aceasta parte nordica a Vlasiei sa graviteze catre aria de scufundare din bazinul Ploiestilor.
    Adancimea apei freatice este de 5 - 10 m  pe majoritatea teritoriului sub campie si 2 - 3 m pe fundul vailor.   
    Teritoriul administrativ al comunei ocupa o suprafata de 6386 ha din care 4895 teren agricol , 1197 ha teren cu vegetatie forestiera, 56 ha luciu cu apa , 102 ha drumuri , 136 ha teren arie construibila, asezare determinata de coordonatele 44 49'08'' latitudine nordica si 25 39'54'' longitudine estica.
    Satele comunei , este in textura neregulata si structura adunata ,legatura intre satul de resedinta Cornatelu si satele Corni , Slobozia si Alunisu si apoi cu comuna Bilciuresti se face prin drumul comunal pietruit D.C.41 Baleni - Cornatel - Alunisu - Bilciuresti.Legatura cu satul Bolovani se face prin D.J.701,care ajunge la D.N. 71 prin care se face legatura comunei cu municipiile Bucuresti si Targoviste.In partea de nord - est D.J. 701 leaga comuna cu localitatea Dobra.
    Din punct de vedere geologic campul Colentinei de Sus este o formatiune cuaternara , cea mai mare parte a teritoriului prezinta un relief plan fiind brazdat de doua vai : Colentina si Miuleasa.
    Din punct de vedere seismic teritoriul comunei se incadreaza in zona cu intensitate macroseismica de gradul VII.

Despre Satul nostru

Comuna Cornatelu este situata in partea de sud - est a judetului Dambovita la o distanta de circa 35 km. de orasul Targoviste , resedinta a judetului Dambovita si stravechea capitala voievodala a Tarii Romanesti,avand legatura cu D.N.71 Bucuresti - Targoviste prin D.J.701.
Citeste mai mult

Autentificare

Newsletter

Adresa de email*
Numele tau*


Ce mai stim despre satenii nostrii

A-ti facut un lucru foarte bun,eu sunt baiatul mijlociu al lui POPA NICU zis "CULUS",locuiesc in Buc...

Mai multe informatii...

Aniversari

Astazi 14 octombrie 2011, fiii satului au serbat cea mai vastnica femeie din satul Alunis pe tanti I...

Mai multe informatii...

In presa

“Sărbătoarea florilor de mai” la Alunişu, Cornăţelu
Sâmbătă, 26 mai 2012, a avut loc cea de a II-a editie a  Festivalului “Sărbătoarea florilor de mai”, la care au participat peste 200 de persoane.
Mai mult aici...